Prima pagina a site-ului, cartea de vizita a afacerii. Cum sa obtii totul de la ea?

Chiar dacă foarte mulți dintre cei care îți vizitează site-ul pentru prima dată nu ajung pe prima pagină, aceasta trebuie să fie cea mai bine structurată și cea mai atractivă dintre pagini. Google-ul o consideră foarte importantă și același lucru este valabil și în cazul clienților sau potențialilor clienți care se întorc a doua oară pe site.

Prima pagină trebuie să definească foarte bine imaginea întregului business, să se miște repede și să ofere acces facil către toate secțiunile importante de pe website.

 

Cum obții totul de la prima pagină?

Pentru a-ți face homepage-ul să lucreze pentru tine, este bine să ții cont de câteva lucruri esențiale:

  • Elementul original. În primul rând trebuie să te gândești la brand și la ceea ce îți face afacerea să fie originală. Dacă ai definit elementele de originalitate, trebuie să le transpui în site prin culori, mesaje și idei. Ideea este simplă: În momentul în care un potențial client intră pe site, trebuie să rămână cu ceva. Un detaliu sau mai multe detalii de pe prima pagină trebuie să îi rămână puternic ancorate în minte.
  • Ierarhia vizuală. Stabilește o ierarhie a elementelor de pe prima pagină și acordă-le atenția pe care o merită. Cel mai important conținut trebuie să fie mereu la vedere, foarte bine evidențiat. De regulă, este conținutul care vinde. Acesta este în bannerul principal sau în meniul superior. Mai jos pot fi evidențiate elemente de detaliu, care completează conținutul vandabil.
  • Imaginea din banner. Majoritatea site-urilor folosesc un banner dinamic în partea superioară a primei pagini, care derulează o serie de mesaje. Conform ultimelor cercetări din e-commerce, bannerele dinamice vând destul de puțin, fiind prost executate în cele mai multe situații. În schimb, sunt extrem de eficiente imaginile de tip Hero. Mai exact, acele bannere care conțin o singură imagine și transmit un mesaj clar. O imagine de tip Hero Image trebuie să fie în contrast cu tot site-ul pentru a putea ieși în evidență, trebuie să conțină cel mai eficient mesaj de vânzare și să se muleze pe personalitatea business-ului.
  • Produsele evidențiate. În orice magazin online sunt evidențiate câteva produse pe prima pagină. Unii le evidențiază pe cele mai vândute, alții pe cele mai ieftine iar alții pe cele mai noi. Este o tehnică foarte eficientă, atâta vreme cât nu se fac greșeli. Produsele evidențiate trebuie să fie în stoc, să aibă un preț la vedere și să dispună de o descriere inteligentă. La fel ca și bannerele, acestea pot reprezenta imaginea întregului site și sunt produse locomotivă, car atrag după ele alte vânzări sau, dacă nu sunt bine plasate, lipsa vânzărilor.
  • Funcția de căutare. Majoritatea oamenilor care intră pe un site care vinde produse online au în minte un anumit produs. Puțini sunt cei care lasă site-ul să îi uimească și să le recomande produse de care nu au neapărată nevoie. Tocmai de aceea, funcția de căutare este esențială. Aceasta trebuie să fie amplasată în partea superioară a site-ului, cât mai central și să fie ușor de folosit. Statisticile arată că cel mai bun loc pentru funcția de căutare este chiar în header și că este bine ca aceasta să fie sticky, însoțind cumpăratorul peste tot pe unde navighează. Printre lucrurile ce trebuie să fie reținute este că funcția de căutare are nevoie de un câmp generos, trebuie să asigure funcția de autocompletare și de text intuitiv și este recomandat să dispună inclusiv de un filtru. Scopul este simplu: rezultatele întoarse trebuie să fie cât mai relevante pentru cel care caută, în așa fel încât să îl aducă foarte aproape de achiziție.

De asemenea, prima pagină trebuie să se încarce cât mai rapid posibil, să nu conțină erori și să aibă o combinație de culori prietenoasă pentru ochii utilizatorului.

Vânzarea online începe să fie din ce în ce mai dificilă pentru comercianții care nu țin cont de micile detalii, în condițiile în care clienții au pretenții mai mari. Nu mai sunt suficiente produsele de calitate și serviciile prompte, elementele de detaliu precum viteza de încărcare a primei pagini fiind puncte cheie în decizia de cumpărare.