Am venit de la GPeC SUMMIT 2018 încărcați cu idei și energie pozitivă

Luni, 12 nov. 2018, am participat la a doua ediție din acest an a GPeC SUMMIT (Gala Premiilor e-Commerce), cel mai important eveniment de e-commerce din Europa Centrală și de Est începând din 2006. Aici, fondatorul și CEO-ul evenimentului, Andrei Radu, a ținut un speech pe subiectul

5 tips & tricks pe UX (user experience) și optimizarea conversiilor.

 

Andrei ne spune că, prin prisma naturii evenimentului pe care îl organizează, analizează de 13 ani (de când a debutat GPeC) magazinele online în funcție de mai multe criterii, însă chiar și în ziua de azi sunt descoperite site-uri care mai au de lucru pentru a putea crește ratele de conversie și, implicit, vânzările. Care sunt, pe scurt, cele 5 (sau mai multe) idei ale lui Andrei și care dintre ele trebuie implementate urgent?

 

  1. Câmpul de search este extrem de important

Acesta trebuie să permită 25 de caractere vizibile de la stânga la dreapta. Dacă este mai îngust de atât, userul va fi frustrat și va apela la alte modalități să găsească ceea ce caută. Câmpul de căutare nu trebuie ascuns sub un meniu sau o lupă, nici pe varianta mobile, mai ales aici, unde căutarea prin search este de 6 ori mai folosită decât căutarea prin filtrele de navigare. Bineînțeles, funcția autocomplete si autocorect va afișa rezultate relevante, altfel efortul va fi fost în van.

 

  1. Personalizarea paginilor care nu întorc rezultate

Dacă la căutarea în câmpul de search sau la accesarea unui articol indisponibil nu există rezultate, mesajul întors trebuie să fie unul amuzant și util totodată, pentru a destresa utilizatorul și a nu îi oferi ocazia de frustrare. Un  mesaj amuzant, o sugestie de întoarcere la categorie, date de contact sau orice altceva poate scoate userul din dezamăgirea de a nu găsi ceea ce căuta.

 

  1. Paginația pe mobil trebuie să permită taparea

Sunt unele persoane care suferă de așa-numitul Fat Finger Syndrome, adică au degetele mai groase, ceea ce îi împiedică în a naviga pe varianta mobile a site-urilor, a magazinelor online. Aici, lucrurile se rezolvă prin inserarea de butoane de dimensiuni 7×7, unii spunând chiar 8×8 sau 9×9, și de spațiere corespunzătoare a rândurilor din cadrul unei liste. A ține cont de degetele userului este important și în alegerea numerotării paginilor, a distribuirii contentului.

 

  1. Între Infinite scroll și Load more, alegem a 2-a variantă

Deși platformele de e-commerce permit mai degrabă numerotarea paginilor decât o altă formă de prezentare, mai sunt unele cazuri în care conținutul este prezentat în bloc și poate fi parcurs prin Load more…, singura variantă superioară paginației. Andrei recomandă întotdeauna Load more, inclusiv pentru site-urile de prezentare, care mai funcționează și cu Infinite scrolling.

 

  1. Formatarea și distribuirea contentului, foarte importante

Content is King, se spune, însă acest lucru nu poate fi totul. Contează și modul în care conținutul scris prezent în site este afișat: formatarea, pregătirea lui pentru varianta de mobile(sau site responsive dedicat), paragrafele și intertitlurile sunt obligatorii în prezent. Aglomerarea de cuvinte respinge pe majoritatea vizitatorilor, iar informația –  prețioasă, de altfel, rămâne neparcursă.

 

  1. Tap to call și Wishlist, funcțiuni necesare

Din punct de vedere user experience, este crucial ca userul (in special pe site-ul de mobile), să poată să apese o dată pentru a contacta telefonic, reprezentanții magazinului online respectiv. Tot din acest punct de vedere, un buton de adăugare la Wishlist face diferența între o simplă vizită și o conversie ulterioară. Clientul care adaugă produse în Wishlist va avea ocazia, ulterior, să se documenteze mai bine asupra lor și va fi dispus într-o măsură foarte mare să și comande produsele respective.

 

  1. Orice magazin online ar trebui să specifice Value Proposition

Chiar din primul ecran, fără scoll, fără niciun tap, ar trebui să se înțeleagă ce vinde acel site. În plus, trebuie ca în elementele comunicate aici să se regăsească și acel value proposition, acel factor diferențiator care spune userului cu ce e diferit site-ul (magazinul online) față de concurență. Desigur, cine epatează fără fundament riscă să cadă în ridicol, așadar acest factor unic trebuie spus întocmai – dar trebuie spus.

 

Se pare că au fost nu mai puțin de 7 idei extrase de noi din speech-ul lui Andrei Radu, deși el anunțase 5, probabil pentru rotunjimea titlului sau pentru a spune „cel puțin 5”. Pe parcursul evenimentului, am avut șansa să ascultăm mai multe speech-uri interesante. Am notat ceea ce era important, le vom analiza și vom deveni, astfel, mai buni în serviciile pe care le oferim.

Ediția din noiembrie a evenimentului GPeC SUMMIT a fost la înălțime! Abia așteptăm să participăm la ediția următoare, cea din primăvara anului 2019!

Astazi este Black Friday, asa ca, te invitam sa citesti si 7 idei rapide de implementat pentru Black Friday.