Facem recomandari ferme pentru site-urile de e-commerce

Facem recomandări ferme pentru site-urile de e-commerce

Următoarele idei nu sunt născocite de noi, ci sunt parte din evaluarea pe care GPeC o face site-urilor de e-commerce înscrise în competiție. Așadar, sunt criterii serioase și universal valabile, care certifică un magazin online sau îl descalifică. Sunt recomandări ferme pe care noi le facem cu simț de responsabilitate, si tinem cont de ele cand realizare site de prezentare sau creare magazin online.

 

Despre noi, numai de bine?

Pagina „Despre noi” există pentru ca cei din spatele companiei/magazinului să se prezinte ca oameni care formează o echipă.

„Despre noi”, este pagina din site în care textele emoționale, umane, sunt alternate cu cele informative și legate de business, pe care îl endorsează. Oamenilor le place oricând și oricum să afle povestea din spatele brandului, evoluția lui în timp, principiile și valorile declarate ca proprii sau însușite de către toți cei implicați în acest business.

Bineînțeles, cititorii sunt pragmatici și caută afinități. Dacă declarațiile sunt pompoase sau contravin celorlalte informații din site, clienții devin sceptici și nu mai investesc încredere. Cel puțin, nu la fel de multă.

Încrederea este cuvânt cheie și conduce către conversii mult mai bune. Clienții vor fi dispuși într-o măsură mult mai mare (5x) să cumpere din magazinul online respectiv dacă acordă încredere oamenilor care operează magazinul, care îl propune și care îi gestionează sugestiile și reclamațiile. Un alt argument este, de asemenea, pragmatic: crește valoarea comenzii plasate în urma „infuziei” de capital de încredere prin pagina „Despre noi”.

În concluzie, o prezentare sinceră, nici prea lungă, nici prea scurtă, care să conțină fotografii cu membrii echipei și nu doar nume, care să conțină widget-uri către paginile (conturile, canalele) din social media, îl convinge pe potențialul client să cumpere sau să cumpere mai mult decât ar fi făcut-o oricum.

 

Pagina de categorie și secretele ei

Cine vrea cu tot dinadinsul să se chinuie minute bune până să ajungă doar aproape de produsul căutat? Nimeni? Cu toții ne dorim să căutăm scurt și să găsim repede? Foarte bine! Adevărul este că pagina de categorie a oricărui magazin online trebuie să permită găsirea rapidă a oricărui articol căutat sau a unui articol apropiat (după cum este precizat mai jos).

Iată în continuare câteva secrete care numai secrete nu sunt, doar că nu sunt asumate de toată lumea din e-commerce, nici respectate întru totul, din păcate:

  • clienții sunt curioși să știe care este numărul total de produse din categoria de produs de interes pentru aceștia;
  • clienții nu vor să citească romane stufoase în pagina de listare a produselor, ci vor, efectiv, să vadă produsele mai întâi și să afle din prima secundă informațiile esențiale despre produs (preț, promoțional sau nu, umele de produs și varianta lui etc.); dacă vor informații detaliate, vor apăsa singuri acel click în plus și vor ajunge acolo unde își doresc;
  • dacă acea subcategorie specifică nu are niciun produs, rezultatul căutării nu trebuie să dezamăgească, ci să compenseze prin afișarea unor produse dintr-o pseudocategorie cu sens;
  • este descurajant pentru oricine ca, după setarea fiecărui element din filtru, să fie nevoie de refresh manual. De aceea, funcția de auto-refresh contează extraordinar de mult. Totul trebuie să vină în ajutorul vizitatorului, inclusiv filtrul care rămâne în pagină chiar și după scroll down;
  • în era social media, pagina de categorie trebuie să permită selecția după alte criterii, mai puțin întâlnite în trecut și acum solicitate din ce în ce mai mult. Produsele cu review-uri bune sunt cumpărate mai ușor (un review bun reprezintă o pagină „Despre noi” bună, păstrând proporțiile și asumând analogia făcută). La fel stau lucrurile și cu like-urile și share-urile produselor din site în social media. Care sunt cele mai populare? Popularitatea crescută recomandă produsul.

 

Despre GPeC am scris într-un articol anterior de pe blogul nostru. Despre cum trebuie să arate secțiunile unui site de e-commerce vom mai scrie, însă cel mai mult contează ca aceste recomandări ferme să fie transpuse în realitate, pentru a conduce la efecte pozitive asupra magazinelor online și asupra pieții de e-commerce în general.